Mijn allereerste week! VVR aanvragen.


expat T - verhuizen - buitenland - Curacao - emigreren

Om heel eerlijk te zijn kan ik mij weinig herinneren van de eerste week. Ik had precies 5 dagen voordat ik al aan de slag ging bij mijn nieuwe job!

En in die 5 dagen moest ik naast wennen aan de hopi warme temperatuur ook dingen gaan regelen. Zo heb je een VVR nodig; een Verklaring Van Rechtswege. Dit heb je nodig om op Curaçao te mogen werken en te wonen. Wanneer je alleen al een aanvraag hebt ingediend, mag je gaan werken terwijl je je proces afwacht.

Welke papieren heb je nodig voor je VVR?

  • Geldig legitimatie bewijs, in mijn geval mijn paspoort.

  • Geboorteakte – deze vraag je in NL op bij je gemeente.

  • Verklaring Omtrent Gedag – vraag deze tijdig aan, want bij mij is dit uiteindelijk een spoedje geworden. Op internet las ik verhalen dat je dit door de ambassade moet invullen. Echter kan je dat zelf ook en dan vul je als adres het Curaçao huis van Den Haag in.

  • Als je al een baan hebt kan je een werkgeversverklaring meenemen. Deze laat je invullen door je werkgever, hierbij hoort ook een kopie van een legitimatiebewijs van de ondergetekende.

  • Heb je nog geen baan? Dan kan je een bankverklaring meenemen vanuit NL. Deze vraag je aan bij je bank, als bewijs dat je voldoende middelen hebt om jezelf te voorzien van levensonderhoud. Met 3000 euro op je bankrekening ben je er al.

  • Het formulier van de VVR moet je zelf invullen. Dit kan ook ter plekke.

  • Een bewijs dat je de leges (615 gulden ongeveer) betaald hebt voor je aanvraag.

De leges dienen voor je aanvraag betaald te worden bij de Giro Bank. Dit is op rekeningnummer 1500059 van het Ministerie van Financiën t.b.v. de Toelatingsorganisatie Curaçao, onder vermelding van je naam, voornaam, geboortedatum en het nummer van je paspoort. Ik kreeg het niet allemaal in het vakje gepropt, dus had alleen mijn eerste letter, achternaam en paspoortnummer ingevuld. Dit kan gewoon!

Tip: Ik had geen kopie gemaakt van al mijn papieren, maar recht tegenover het gebouw van de VVR kan je een kopietje laten maken voor nog geen gulden. Ideaal voor sukkels zoals ik 🙂

Je VVR kan je aanvragen midden in Punda in een glazen gebouw recht tegenover de MacDonalds. Het adres is Prinsenstraat 90. Veel mensen gaven aan dat je er lang moest wachten en dat de airco er op standje sneeuwstorm staat. Nou, dat was een meevaller. Ik heb er 2x 15 minuten moeten wachten en met de kou vond ik het wel meevallen.

Nu is mijn aanvraag in behandeling en moet ik afwachten. Wanneer mijn VVR is goedgekeurd kan ik mijn sedula (verblijfsvergunning) aanvragen.

De overige dagen ben ik op pad gegaan met de auto op zoek naar een supermarkt en heb ik heerlijk lopen lanterfanten aan het zwembad bij het huis waar ik woon. En de eerste BBQ op het strand is een feit!

Zonnige groet vanuit Curacao!

curacao - emigreren - Tahnee - expat

Written By

Hoi! Ik ben Tahnee. 27 jaar, loopt het liefst de hele dag in bikini, bestelt liever eten dan dat ze Gordon Ramsay imiteert en is een recordhoudster in uitslapen. Is eigenwijs, creatief, liefdevol en een tikkeltje impulsief. In het weekend aan het kiten, haar wijngehalte opschroeven en de handstand aan het verbeteren. Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *